Banja Luka dobila certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

Banja Luka dobila certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

Banja Luka dobila certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

NEUM, 26. 5. – održan III. Jadranski kongres na kojem je gradonačelniku Banje Luke Slobodanu Gavranoviću uručen međunarodni Certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE).

Da bi stekli BFC certifikat kao pečat kvaliteta neophodno je da općina ili grad ispuni 12 kriterija među kojima su usvajanje strategije lokalnog razvoja, formiranje kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i privrednog savjeta, uvođenje efikasnih procedura za izdavanje dozvola i drugi

- Prema nalazima stručne komisije, koja je vršila provjeru i verifikaciju naših rezultata Banja Luka je ispunila 92,5 posto uslova. U okviru 12 kriterija veoma intenzivno smo radili na oko 80 poduslova da bismo postigli ovaj visoki rezultat - izjavio je gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović.

Programom certifikacije, kaže, Banja Luka je, između ostalog, radila na promjeni organizacije u gradskoj administraciji, stvorila je nekoliko linija pomoći ili podrške privrednicima, osigurala uvjete za formiranje poslovne zone.

- Također, relaksirali smo propise i dali određene pogodnosti investitorima kod izgradnje objekata i investicija, te realizaciji investicija u gradu. Za početni biznis u gradu rasteretili smo investitore obaveza koje se plaćaju kroz komunalne takse, tako da u prvoj godini niko ko započinje biznis u Banjoj Luci ne plaća komunalne takse - istakao je Gavranović.

BFC SEE program provodi Regionalni savjet za povoljno poslovno okruženje i partnerske organizacije iz četiriju država - Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta BiH,  Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Privredna komora RS-a, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH), Centar za lokalni ekonomski razvoj (Hrvatska), Zajednica jedinica lokalnih samouprava Makedonije (ZELS), Savez makedonskih privrednih komora (MCC) i NALED (Srbija).

Na ovom kongresu je poručeno da je BFC SEE program otvoren za uključivanje novih zemalja i partnerskih organizacija.

- Planiramo da razvijanje povoljnog poslovnog okruženja nastavimo na području Crne Gore - rekao je Feni predsjednik Upravnog odbora NALED- a Vladan Atanasijević.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je od 2007.  započela program certifikacije o povoljnom poslovnom okruženju u Srbiji, u koji su se 2012. godine uključile BiH, Hrvatska i Makedonija.

Do danas je 10 općina/gradova dobilo certifikat, a to su: Bjelovar, Ivanec, Sanski Most, Prijedor, Ruma, Stara Pazova, Leskovac, Veles i Strumica.

Related Articles

Close