Certifikat za četiri općine iz BiH

Certifikat za četiri općine iz BiH

Certifikat za četiri općine iz BiH

Podgorica, 9. svibnja 2016. – tajnik Bejić sudjelovao je na 4. regionalnom kongresu o povoljnom poslovnom okruženju kojom prilikom su Bosanskoj Krupi, Goraždu, Tešanju i Žepču dodijeljena priznanja i certifikati za unaprjeđenje rada lokalne administracije, odnosno certifikata o povoljnom poslovnom okruženju čime su ušli u grupu najboljih općina jugoistočne Europe, koje nude uvjete poslovanja po mjeri gospodarstva.

Pored njih, certifikate je zaslužilo još 11 lokalnih samouprava iz regije, po četiri iz Makedonije, Republike Srpske i dvije iz R. Hrvatske i jedna iz Srbije. Ukupno, po BFC SEE standardu do danas je certificirano 26 lokalnih samouprava koje pružaju kvalitetne usluge i povoljno poslovno okruženje za oko dva milijuna ljudi i 105.000 poduzeća u regiji. U Federaciji BiH je pečat kvaliteta u vidu certifikata o povoljnom poslovnom okruženju prethodnih godina dobio Sanski Most.

Na IV. regionalnom kongresu koji je okupio brojne ministre, čelnike gradova i općina i lidere iz gospodarstva svečano je ozvaničen ulazak Crne Gore u Program certificiranja općina po mjeri gospodarstva u jugoistočnoj Europi (BFC SEE). Odabranih pet crnogorskih općina prve će ući u proces certificiranja i dobiti priliku da unaprijede poslovnu klimu u skladu sa najboljim praksama regije i EU.

- Izuzetno nam je drago što se Crna Gora pridružuje BFC SEE programu jer nastavljamo da širimo mrežu lokalnih samouprava u kojima će investitori naći pouzdane partnere. Investitori odluku o ulaganju donose posmatrajući region kao jedno tržište i zato jačanjem BFC SEE činimo sve države na ovom području atraktivnijim na globalnoj investicionoj mapi – rekao je Kristof Di Marko, menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda putem kojeg vlade Njemačke i Švicarske podržavaju BFC SEE.

Trenutno više od 60 lokalnih samouprava u regiji unaprjeđuju poslovno okruženje kroz BFC program. Istraživanje provedeno po metodi tajnog kupca pokazalo je da su uvjeti poslovanja u certificiranim općinama 76% bolji nego u ostalim sredinama.

Otuda ne čudi da čak 90% certificiranih općina smatra da je posjedovanje BFC SEE certifikata korisno ili veoma korisno. U periodu 2012.-2015. BFC SEE općine privukle su gotovo milijardu eura direktnih stranih investicija što je u prosjeku tri puta više od njihovih konkurenata koji nemaju certifikat. Certificirani gradovi i općine nalaze se među najatraktivnijim destinacijama za ulagače u jugoistočnoj Europi što potvrđuje njihov visok plasman u posljednja tri rangiranja lista Financial Times - mjesto među najboljima za 2016/17 našlo se 12 lokalnih samouprava iz 4 BFC SEE države.

U BFC SEE regionalnoj mreži sudjeluje 20 institucija i organizacija iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore i doprinose jačanju regionalne suradnje i razmjene – među njima su nadležna ministarstva, gospodarske komore, udruženja općina, razvojne agencije, OCD i univerziteti.

Related Articles

Close