Certifikat za četiri općine iz BiH

Certifikat za četiri općine iz BiH

Certifikat za četiri općine iz BiH

Podgorica, 9. maj 2016. – tajnik Bejić sudjelovao je na 4. regionalnom kongresu o povoljnom poslovnom okruženju kojom prilikom su Bosanskoj Krupi, Goraždu, Tešanju i Žepču dodijeljena priznanja i certifikati za unapređenje rada lokalne administracije, odnosno certifikata o povoljnom poslovnom okruženju čime su ušli u grupu najboljih općina jugoistočne Evrope, koje nude uslove poslovanja po mjeri privrede.

Pored njih, certifikate je zaslužilo još 11 lokalnih samouprava iz regiona, po četiri iz Makedonije, Republike Srpske i dve iz Hrvatske i jedna iz Srbije. Ukupno, po BFC SEE standardu do danas je certifikovano 26 lokalnih samouprava koje pružaju kvalitetne usluge i povoljno poslovno okruženje za oko dva miliona ljudi i 105.000 preduzeća u regionu. U Federaciji BiH je pečat kvaliteta u vidu certifikata o povoljnom poslovnom okruženju prethodnih godina dobio Sanski Most.

Na IV regionalnom kongresu koji je okupio brojne ministre, čelnike gradova i općina i privredne lidere svečano je ozvaničen ulazak Crne Gore u Program certifikacije općina po mjeri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). Odabranih pet crnogorskih općina prve će ući u proces certifikacije i dobiti priliku da unaprjede poslovnu klimu u skladu sa najboljim praksama regiona i EU.

- Izuzetno nam je drago što se Crna Gora pridružuje BFC SEE programu jer nastavljamo da širimo mrežu lokalnih samouprava u kojima će investitori naći pouzdane partnere. Investitori odluku o ulaganju donose posmatrajući region kao jedno tržište i zato jačanjem BFC SEE činimo sve države na ovom području atraktivnijim na globalnoj investicionoj mapi – kaže Kristof Di Marko, menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda putem kojeg vlade Nemačke i Švajcarske podržavaju BFC SEE.

Trenutno više od 60 lokalnih samouprava u regionu unapređuju poslovno okruženje kroz BFC program. Istraživanje sprovedeno po metodi tajnog kupca pokazalo je da su uslovi poslovanja u certifikovanim opštinama 76% bolji nego u ostalim sredinama.

Otuda ne čudi da čak 90% certifikovanih općina smatra da je posedovanje BFC SEE certifikata korisno ili veoma korisno. U periodu 2012-2015. BFC SEE općine privukle su gotovo milijardu evra direktnih stranih investicija što je u prosjeku tri puta više od njihovih konkurenata koji nemaju certifikat. Certifikovani gradovi i općine nalaze se među najatraktivnijim destinacijama za ulagače u jugoistočnoj Evropi što potvrđuje njihov visok plasman u posljednja tri rangiranja lista Financial Times - mjesto među najboljima za 2016/17 našlo se 12 lokalnih samouprava iz 4 BFC SEE države.

U BFC SEE regionalnoj mreži učestvuje 20 institucija i organizacija iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore i doprinose jačanju regionalne saradnje i razmjene – među njima su nadležna ministarstva, privredne komore, udruženja općina, razvojne agencije, OCD i univerziteti.

Slični sadržaji

Zatvori