Grad Zenica dobila BFC certifikat

Grad Zenica dobila BFC certifikat

Danas, 30. 10. 2017. godine, u Gradskoj upravi Grada Zenice održana je završna konferencija u procesu BFC certifikacije Grada Zenica za sredinu sa povoljnim poslovnim okruženjem. Na Konferenciji su bili gosp. Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, gosp. Jozo Bejić, predsjednik BFC Mreže Federacije BiH i gosp. Vojislav Ivanović, član Regionalnog BFC Savjeta konsultant CRS (catholic relief services). Na svečanosti su bili i direktori javnih poduzeća, predstavnica Udruženja poslodavaca, predstavnik Udruženja privrednika i članovi BFC tima Grada Zenica.

Gospođa Amra Mehmedić, šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj, ujedno i koordinatorica BFC Tima Grada Zenica podsjetila je na aktivnosti Gradske uprave u posljednjih 18 mjeseci tijekom procesa  BFC certifikacije Grada Zenica. Napomenula je da je BFC ustvari program poboljšanja kvaliteta usluga koje jedinice lokalne samouprave pružaju gospodarstvenicima i novim potencijalnim investitorima.

Na Konferecniji se obratio i gosp. Jozo Bejić, predsjednik BFC Mreže FBiH i član Regionalnog savjeta Mreže za povoljno poslovno okruženje. Gosp. Bejić je istakao da je BFC proces krenuo 2012. godine s ciljem kreiranja destinacija za povoljno poslovno okruženje u općinama odnosno gradovima koje budu ispunjavali postojeće kriterije. Rezultat je to Sporazuma pod nazivom "Jugoistok Europe - povoljna destinacija za povoljno poslovno okruženje" koji su potpisali ministri Republike Makedonije, Republike Hrvatske, Republike Srbije i entititski ministri Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Uslov za dobijanje certifikata je ispunjenje 12 kriterija i 75 podkriterija. Naglasio je da je BFC certifikat dokaz da su općine odnosno njihove službe na usluzi domaćim i stranim investitorima. U ovom trenutku BFC certifikat u FBiH imaju: Grad Bihać, Sanski Most, Bosanska Krupa, Posušje, Jablanica, općina Novi Grad, Goražde, Gradačac, Tešanj, Žepče i Grad Zenica.

O značaju BFC certifikata za Grad Zenica, gradonačelnik Kasumović rekao je slijedeće: "Sretni smo da je Grad Zenica zvanično nosilac prestižnog regionalnog BFC certifikata. On je potvrda opredjeljenja Gradske uprave na lokalnom ekonomskom razvoju i poboljšanju ambijenta za život i rad svih građana. Istovremeno je i obaveza lokalne zajednice u pogledu kvalitete pružanja usluga, prije svega gospodarskim subjektima, investitorima i ostalim nositeljima lokalnog ekonomskog razvoja. On je dalje istakao, kako vjeruje da će u procesu recertifikacije BFC certfikata Grad Zenica ostavarit još bolje rezultate.

Konferencija je završena svečanim otkrivanjem BFC table za zgradu Gradske uprave čime se Grad Zenica zvanično pridružio općinama i gradovima sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Europi.

Close