IZABRANI NAJBOLJI MENTORI U FEDERACIJI BIH U 2018./2019. GODINI

IZABRANI NAJBOLJI MENTORI U FEDERACIJI BIH U 2018./2019. GODINI

U okviru Projekta „Pružanje mentoring usluga za subjekte malog gospodarstva“ u Sarajevu je 4. srpnja 2019. godine u prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) upriličena ceremonija dodjele certifikata najboljim mentorima u Federaciji BiH za 2018/2019 godinu.

Ovaj događaj su otvorili Sead Džiho, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Kiyotaka Tanaka, prvi tajnik Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su mentori iz svih razvojnih agencija Federacije BiH prezentirali projekte na kojima su radili kao i rješenja koja su primjenili zajedničkim glasovanjem izabrani su najbolji mentori. Prvo mjesto dijele Goran Dodig iz INTERA Tehnološki park Mostar i Maja Lukić Grabovac iz Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA), dok je drugo mjesto pripalo Ismaru Alagiću iz Agencije za razvoj Općine Tešanj (TRA).

Masashi Yamanaka, JICA konzultant iz Japana, predstavio je rezultate terenskog istraživanja koje je proveo JICA konzultantski tim za procjenu zadovoljstva korisnika mentoringom u 2018/2019. godini i zaključio da je ukupno zadovoljstvo korisnika u zemljama Zapadnog Balkana 4,2 od 5, što je prilično visoka ocjena prema iskustvu JICA.

Mentoring predstavlja standardizirani set usluga za mala i srednja poduzeća koji se realizira preko razvojnih agencija koje imaju svoje certificirane mentore. Tijkom posljednje tri godine kroz konstantan rad sa JICA konzultantima do sada je obučeno i certificirano ukupno 25 mentora u Federaciji BiH koji imaju veliki doprinos razvoju poduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Proces mentoringa odvija se prema metodologiji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, razvijenoj u suradnji s Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Cilj projekta je pružanje sveobuhvatne podrške poduzećima koja teže daljem razvoju, koja su na poslovnoj prekretnici ili žele da opstanu na tržištu. Na ovaj način smanjuje se broj neuspješnih poduzeća i potiče razvoj poduzetništva u Federaciji BiH.

Tijekom projekta, zainteresiranim korisnicima je na raspolaganju stručna osoba– mentor koji u direktnom kontaktu i radu s odgovornom osobom poduzeća, provodi određeni broj sati (50 sati po korisniku). Kroz zajednički rad odgovorno lice i mentor proučavaju aktualno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu ustanovljenog stanja zajedno pripremaju plan ili projekt razvoja.

Related Articles

Close