Mijatović i Sattler-rasteretiti gospodarstvo i otvoriti prostor za značajan rast plaća

Mijatović i Sattler-rasteretiti gospodarstvo i otvoriti prostor za značajan rast plaća

Mijatović i Sattler-rasteretiti gospodarstvo i otvoriti prostor za značajan rast plaća

Ministar Vojin Mijatović razgovarao je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasadorom Johannom Sattlerom.

U srdačnom i otvorenom razgovoru sugovornici su se složili da je pravo vrijeme za ubrzanje europskog puta BiH, iako su svjesni poteškoća koje na tom putu stvaraju dugogodišnje unutrašnje političke tenzije i sukobi.

Ministar Mijatović zahvalio se na podršci predstavnika Europske unije u BiH, ali i američkih diplomata u BiH, novoj Vladi Federacije. Posebno je naglasio značaj zvanične najave europskog šefa diplomacije, visokog predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Josepa Borrella, da bi desetak zemalja, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, do 2030. godine mogle postati članice EU. To je, kako je istakao, novi europski zamah i šansa koju treba iskoristiti.

Ambasador Sattler ocijenio je kao važan korak donošenje seta energetskih zakona u Parlamentu Federacije BiH. Izrazio je očekivanje da će Federalna vlada nastaviti raditi na energetskoj tranziciji, te je potencirao donošenje zakona o energiji i energetskom tržištu na razini države BiH.

Mijatović je Sattleru predstavio ideju da Vlada i Parlament Federacije započnu ubrzano provođenje zadataka iz europske agende za BiH, striktno poštujući državne i entitetske nadležnosti. Na taj način bi se javnost upoznala o benefitima koje građanima donosi potencijalno članstvo naše zemlje u Europskoj uniji, a imali bi i konkretne financijske koristi kroz otvoreni pristup evropskim predpristupnim fondovima.

Također, ambasador Sattler i ministar Mijatović, istakli su očekivanja da će u skorije vrijeme BiH dobiti zakone o hitnom pozivu (112), sukobu interesa, sudovima, te elektronskom potpisu koji je preduvjet za digitalnu transformaciju uprave na svim razinama vlasti.

Kada je Federacija BiH u pitanju, ministar Mijatović je potvrdio spremnost i odlučnost Vlade FBiH u borbi protiv korupcije, te je najavio osiguranje svih potrebnih materijalnih i drugih preduvjeta za efikasan rad posebnih odjela za borbu protiv korupcije, odnosno provođenje već usvojenih antikorupcijskih zakona.

Mijatović je obavijestio ambasadora Sattlera da je finaliziran set fiskalnih zakona, koji uskoro treba biti usvojen na Vladi FBiH, a nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru i javnu raspravu.

- Naš plan je da od 1. januara 2024. godine na snagu stupe novi zakoni o doprinosima, minimalnoj plati, on line fiskalizaciji, čime ćemo konačno rasteretiti privredu i otvoriti prostor za značajan rast plata - kazao je zamjenik premijera FBiH, ministar Vojin Mijatović.

Related Articles

Close