Ministar Zukić potpisao ugovore o finansiranju zapošljavanja

Ministar Zukić potpisao ugovore o finansiranju zapošljavanja

Ministar Zukić potpisao ugovore o finansiranju zapošljavanja

U zgradi Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Zenici upriličeno je prvo potpisivanje ugovora o sufinsiranju zapošljavanja i samozapošljavanju po Uredbi o poticanju zapošljavanja Vlade Federacije BiH.  Javna ustanova Služba za zapošljavanje ZDK je prva u Federaciji organizovala ovakav način potpisivanja u kojem su, u ovom krugu, potpisana ukupno 94 ugovora (73 ugovora po mjeri samozapošljavanja, a 21 ugovor po Programu zapošljavanja).

Realizacija Uredbe finansirana je putem Federalnog ministarstva poduzetništva, razvoja i obrta, i to u iznosu od 9.385.000 KM za prijave iz ZDK.

Prema riječima federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića, ovo je program koji je sastavni dio Reformske agende i provodi se na osnovu Uredbe Vlade FBiH, a za njegovu realizaciju ukupno je planiran iznos od 50 miliona KM.

- Krajnji cilj projekta je smanjenje nezaposlenosti, a to će biti realizirano kroz upošljavanje oko 7.000 osoba i to prvenstveno mladih - istakao je Zukić.

Svečanom činu potpisivanja su prisustvovali i direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, premijer ZDK Miralem Galijašević, kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehan Šahinović i predsjednik Upravnog odbora Službe Emir Džafić.

Potpisnici  ugovora su korisnici iz općine Zenica, te dio iz Žepča i Kaknja, a za ostale aplikante s područja ZDK se vrše dodatne provjere i dopune dokumentacije. U narednim danima, potpisivanje ugovora će biti nastavljeno i u drugim općinama Zeničko-dobojskog kantona.

Slični sadržaji

Zatvori