Nastavak razvoja procesa certificiranja općina

Nastavak razvoja procesa certificiranja općina

Nastavak razvoja procesa certificiranja općina

Tajnik Bejić sudjelovao je na sastanaku Regionalnog savjeta održanom 25-26.10.2016.godine koji je okupio predstavnike zemalja članica BFC SEE mreže iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije kao i predstavnike GIZ ORF Otvorenog fonda za modernizaciju općinskih usluga. Članovi Regionalnog savjeta su prethodno sudjelovali na nacionalnoj konferenciji u Hajatu u organizaciji NALED-a, Ambasade Velike Britanije i USAID Projekta za bolje uvjete poslovanja na kojoj su predstavljeni rezultati najnovije Doing Business liste Svetske banke.

U svom uvodnom obraćanju predsjednik Regionalnog savjeta, Saša Drezgić, je komentirajući posljednje rezultate Doing Busineess-a istakao da je projekat BFC SEE u fokusu u regiji i da je primjetna podrška vlada država u kojima se certifikat provodi te razmotriti dostupnost sredstava iz dostpunih EU fondova. Ujedno, g. Kristof di Marko je ispred GIZ-a na današnjem sastanku najavio početak nove faze i u tom smislu istakao da je veoma bitno imati jasnu percepciju budućih aktivnosti i viziju razvoja mreže.

Nakon uvodonih obraćanja napravljena je i kratka retrospektiva u pogledu rezultata koji su uz podršku preko dvadeset inistitucija u regiji ostvareni u prethodnom periodu, a to je svakako broj od 27 certificiranih lokalnih samouprava kod kojih su prema rezultatima sprovedenog istraživanja (Mistery shopper) uvjeti za poslovanje 76% bolji nego u ostalim lokalnim samoupravama. Također, certificirane lokalne samouprave su za tri godine (2012-2015.) privukle blizu 1 milijarde € direktnih stranih investicija, što je u prosjeku tri puta više od njihovih konkurenata koji nemaju certifikat.

Sastanak Regionalnog savjeta bio je prilika da se napravi presjek i sagleda status u zemljama članicama, da se razgovara o novim projektima uz podršku GIZ-a, a ujedno i razmotre mogućnosti daljeg razvoja platforme koja je iznjedrila i brojne druge inicijative poput elektronskih građevinskih dozvola, sive ekonomije, katastra, vaučerizacije itd. Razgovarajući o tome, sudionici sastanka složili su se da je za održivost mreže neophodno razmišljati u pravcu uključivanja novih zemalja, nastavka suradnje s međunarodnim institucijama, ali i osiguranje institucionalne podrške na nacionalnoj razini od strane resornih ministarstava u okviru novog regionalnog sporazuma.

 

Slični sadržaji

Zatvori