Održan osmi Poslovni forum-Opće-društveni dijalog u BiH

Održan osmi Poslovni forum-Opće-društveni dijalog u BiH

Održan osmi Poslovni forum-Opće-društveni dijalog u BiH

U organizaciji Europskog pokreta u BiH u Travniku je (19. 12. 2022. godine) održan osmi Poslovni forum-Opće-društveni dijalog u BiH na kojem je sudjelovao i ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Na forumu je prevladavala tema dobivanje kandidacijskog statusa BiH uz stvaranje uvjeta boljeg poslovnog ambijenta, zatim kreiranje pretpostavki za usuglašavanje sa standardima Europske Unije vezanih za potrebe malih i srednjih poduzeća i njihovog poslovanja. Sudionici su ukazali na brojne probleme sa kojima se suočava domaće gospodarstvo te mjere koje bi Bosna i Hercegovina trebala poduzeti kako bi povećala konkurentnost i približila se standardu europskih zemalja.

Gospodarstvo Bosne i Hercegovine, naročito ona orijentirana izvozu, već godinama je u EU, no kako bi bila konkurentnija, potrebno je i zakonske propise prilagoditi europskim jer u trenutnom ambijentu, brojni problemi im otežavaju poslovanje, naglasili su poslodavci.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH Amir Zukić  istaknuo je kako treba pokušati pojednostaviti ulazak u biznis, izlazak iz biznisa, kao i olakšati poslovanje, odnosno pojednostavljenje financijskih propisa smanjenje obaveza.

“Dobijanje kandidacijskog statusa za članstvo BiH u EU pozitivan je signal i za strane investitore i tu priliku za snažniji razvoja gospodarstva, treba iskoristiti, rekao je Zukić..

Na putu prema europskim integracijama neophodna je i suradnja svih razina vlasti, a što bi, uz izmjenu zakonskih propisa, značilo podršku novim investitorima.

“Najveći uspjeh koji smo trenutno ostvarili u procesu evropskih integracija je dobivanje kandidatskog statusa – to nam otvara vrata bržem ulasku u članstvo u EU, ali sve je do nas-rekao je Predrag Praštalo, predsjednik Europskog pokreta u BiH.

Related Articles

Close