Otovoren 7. sajam GRAPOS - EXPO

Otovoren 7. sajam GRAPOS - EXPO

Otovoren 7. sajam GRAPOS – EXPO

U Gračanici je u utorak  otvoren 7. po redu Međunarodni sajam poduzetništva i obrta ”GRAPOS – EXPO”, na kojem je sudjelovao i ministar Zukić.

Na ovogodišnji sajam prijavljeno je više od 315 izlagača, a organizatori očekuju posjetu više od 25 hiljada ljudi. „Uzimajući u obzir podatke o posjeti Sajma  prethodnih godina, ovaj Grapos expo, i pored nedovoljne podrške sa viših nivoa vlasti spada u red najvećih manifestacija ovog tipa u Bosni i Hercegovini“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, koji se u ime pokrovitelja Sajma, Vlade Tuzlanskog kantona, obratio posjetiocima.

Osim premijera Gutića, na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma, učesnicima Sajma i prisutnim gostima su se obratili direktor Sajma Nedžad Nuhanović, načelnik općine Gračanica Nusret Helić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Nermin Hodžić i  premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Predsjednik VTK BiH Bruno Bojić ovom je prilikom istakao da ovogodišnji sajam Grapos expo po svom sadržaju i obimu, tematskim cjelinama i učesnicima može biti uzor ne samo sajmovima u BiH, nego i šire. On je podsjetio da je Bosna i Hercegovina zemlja sa mnogo prirodnih resursa i da naša poslovna zajednica ima dovoljno znanja, pameti i iskustva, ima lidere i vizionare koji su spremni da se suoče sa svim izazovima koji su pred njima u smislu priprema za ulazak u Europsku uniju.

U svom obraćanju prisutnima Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica u ime organizatora i domaćina rekao je kako je samo udruživanjem snaga, volje i pameti moguće stvarati povoljniju klimu za razvoj društva, te da tako i ovaj  Sajam omogućuje stvaranje novih poslovnih prilika.

Govoreći o značaju sajma Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva TK kazao je da je ovo idealna prilika za poslovnu saradnju za promociju proizvoda i dostignuća ali zahvaljujući organizatorima na Sajmu će prisutni imati mogućnost da se susretnu sa stručnjacima iz bankarskog sektora ali i organizacijama koji su direktno uključeni u procesu pridruživanja BiH EU.

„Ovakvi susreti su jako značajni jer su oni u direktnoj vezi daljnjeg razvoja poduzetništva i obrta i unapređenja našeg društva u cjelini. Danas više nego ikad nam je potreban razvoj zasnovan na znanju, inovacijama i svjetskim iskustvima. Poduzetnici i obrtnici su najveća snaga protiv krize i oni zaslužuju veću pažnju i podršku država“,  istakao je Hodžić.

„Uzimajući u obzir da je cilj sajma GRAPOS EKSPO ostvarivanje pozitivnog utjecaja na privredni razvoj i stvaranje pozitivne poduzetničke klime, te povećanje konkurentnosti privrednog sektora, kao i bolje međusobno povezivanje privrednih subjekata i poduzetničkih regija, možemo reći da se on u potpunosti poklapa sa strateškim opredjeljenjem Vlade Tuzlanskog kantona, te samim tim nije postojala ni najmanja dilema da Vlada Tuzlanskog kantona stane iza ove poslovne manifestacije i da bude njen pokrovitelj“ rekao je premijer Gutić.

Federalni premijer Fadil Novalić ovom prilikom govorio je o značaju održavanja ovakvih sajmova i njihovoj promociji izvan naše zemlje, te je zvaničnim presijecanjem vrpce zajedno sa premijerom Gutićem i načelnikom općine Helićem, proglasio Sajam otvorenim. Među brojnim prisutnim gostima, značaj ovom sajmu dala je i francuska ambasadorica u BiH Claire Bodonyi. Sajam u Gračanici bit će otvoren do 22. aprila 2016. godine.

U sklopu održavanja Sajama, ministar Zukić, sa suradnicima iz Ministarstva, održao je radni sastanak s Vladom Tuzlanskog kantona, Begom Gutićem, premijerom i ministrima iz Vlade Tuzlanskog kantona, na temu dosadašnje suradnje i iznalaženja modaliteta za unaprjeđenje suradnje u narednom periodu u smislu podrške Ministrstva razvoju infrastrukutre u poduzetničkim zonama i svim drugim projektima iz oblasti malih, srednjih poduzeća.  Na ovom sastanku, koji je održan na inicijativu Ministra Zukića,  sudjelovao i gospodin Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Related Articles

Close