Poboljšanje uvjeta Kreditno-garancijskog fonda FBiH

Poboljšanje uvjeta Kreditno-garancijskog fonda FBiH

Poboljšanje uvjeta Kreditno-garancijskog fonda FBiH

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić održao je danas u Mostaru sastanak s predstavnicima Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine na temu dosadašnjih aktivnosti vezanih za dodjelu garancija i kreditnih sredstava kroz Kreditno-garancijski program za mikro, mala i srednja poduzeća, obrtnike i ostale samostalne gospodarske djelatnosti.

Predstavnici Razvojne banke, koja je implementator Kreditno-garancijskog fonda, su prezentirali dosadašnje aktivnostima po ovom programu te detektirali potencijalni problem vezan za adekvatno osiguranje kredita za koje se izdaju garancije i predložili rješenja kroz izmjene i dopune važećeg Kreditno-garancijskog fonda kojima će se smanjiti navedeni rizik.

Ministar Zukić je naglasio kako ove dvije institucije već dugi niz godina imaju dobru suradnju i da Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH prihvaća inicijativu Razvojne banke Federacije BiH za izmjenama Kreditno-grancijskog fonda Ministarstva u dijelu koji definira kolateral koji komercijalne banke uzimaju kao instrument osiguranja dijela kredita koji nije pokriven garancijom Kreditno-garancijskog fonda.

“Pored navedenih promjena u smislu poboljšanja osiguranja kredita, Ministarstvo će napraviti i prijedlog vezan za regresiranje kamata za kredite koji se realizuju po ovom program u smislu kriterija kao što su broj zaposlenih i visina godišnjeg prometa, te shodno navedenom napraviti kriterije za subvencioniranje kamatne stope do maksimalno 4,5 %”, rekao je ministar Zukić.

Pored navedenog, na sastanku je prezentiran i podatak da je, zaključno s datumom 25. 7. 2022. godine, izdano ukupno 278 garancija u iznosu od blizu 51 milijun KM od kojih je za mikro, mala i srednja poduzeća izdano 50,7 milijuna KM a za obrtnike i samostalne gospodarske djelatnosti u iznosu od 185.000,00 KM.

Na sastanku su sudjelovali i tajnik Ministarstva Jozo Bejić, pomoćnici ministra i zaposlenici iz sektora financija kao i predstavnici Razvojne banke: Mersiha Slipičević, vd predsjednica uprave, Borislav Trlin, Lejla Demirović i Bojana Tabin.

Related Articles

Close