Podrška u radu Centra za tehničku kulturu u Mostaru

Podrška u radu Centra za tehničku kulturu u Mostaru

Danas je u sjedištu Ministarstva u Mostaru, ministar Zukić sa suradnicima, primio u radnu posjetu gospodina Vedrana Vidovića, voditelja Centra za tehničku kulturu (CTK) iz Mostara koji je zahvalio na dosadašnjim grant sredstvima za rad Centra te predstavio rad Centra i buduće aktivnosti.

Centar za tehničku kulturu je mjesto za mlade koji imaju predispozicije za prirodne i tehničke znanosti. Temeljna misija CTK je omogućiti tim mladim generacijama pristup praktičnim znanjima iz elektronike, robotike i informatike, i tako im pomoći da u zreloj dobi postanu kreativni stručnjaci.

“Mi koji smo zaljubljenici u tehniku i koji još od malih nogu snivamo ˝mehaničke snove˝, želimo pomoći novim mladim snivateljima da svoje talente što ranije počnu razvijati na njihovu dobrobit, ali u konačnici i na dobrobit svih nas. INTERA tehnološki park Mostar kao inicijator i dvije udruge - Aeroklub Mostar i udruga mladih RINGO su osnivači CTK Mostar koji je registriran kao udruga građana. CTK je smješten u prostoru prilagođenom i opremljenom za održavanje nastave (radionica, tečajeva) kroz praktične mini-projekte izrade različitih sklopova (robotići, vozila, elektronički sklopovi, itd.) koja uključuju usvajanje interdisciplinarnih znanja iz mehanike, kinematike, elektronike, optike i fizike općenito, rekao je gospodin Vidović.

“S obirom na dosadašnji rad Centra, njegove rezultate, kontinutiret u radu i broj djece i mladih koji su prošli kroz Centar, moram reći kako je ovaj Centar hvale vrjedan projekt i njegov rad je primjer pozitivne prakse koja može biti i primjer za otvaranje ovakvih centara u drugim gradovim u Bosni I Hercegovini”, rekao je ministar Zukić.

Svjetska iskustva pokazuju da učenje kroz igru, zabavu, druženje i puno pozitivne energije dovodi do intenzivnog razvoja kreativnosti i da u budućnosti daje izvrsne rezultate. Mladi nužno trebaju ovakve sadržaje koji su dopuna sadašnjem školskom programu koji nažalost nema praktičnu dimenziju. Vlastitim rukama sklopiti nešto što se kreće, vrti, pali i gasi žaruljice, podiže i spušta dijelove, itd. - neizmjerno je zadovoljstvo svima nama koji smo 'inficirani' virusom tehnike. O tome koliko je važna ova vrsta obrazovanja govori i Bonnska deklaracija iz 2004.: "...investiranje u tehničko obrazovanje, najbolji je način za podizanje kvalitete ljudskih potencijala i stupnja konkurentnosti društva.
Velika većina svjetske radne snage treba tehničko znanje i vještine tijekom cijelog života. Stoga ono treba biti integrirano u obrazovanje na svim razinama i ne može se više smatrati izbornim ili marginalnim, osobito za učenike koji završavaju osnovno obrazovanje.

“Pred nama je toliko toga, i mi smo odlučni u svojoj misiji - CTK će uspjeti u svojim nakanama da ostvari sve pomenuto. Na svima koji to mogu i žele je da svojom dobrom voljom pomognu da se to dogodi što ranije. A toliko je toga što nam može biti na ponos - od budućih osvojenih nagrada na natjecanjima pa do novih inženjera i kreativaca koji će svoje prve korake u tehnici učiniti u CTK-u, rekao je Vidović.

Related Articles

Close