Posjeta turske delegacije Ministarstvu

Posjeta turske delegacije Ministarstvu

Posjeta turske delegacije Ministarstvu

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, sa saradnicima, razgovarao je danas sa predsjednikom Organizacije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Turskoj (KOSGEB) Redžepom Alijem Erdoganom, koji je sa svojom delegacijom posjetio ovo resorno Ministarstvo, o nastavku saradnje ove dvije institucije i nastavku aktivnosti iz ranije potpisanog Memoranduma o razumijevanju u 2014. godini.

Na sastanku, održanom u sjedištu Ministarstva u Mostaru, razgovarano je o više tema, ali s fokusom na ekonomske teme vezane za poboljšanje ekonomske i trgovačke saradnje između bh. i turskih MSP-a i poboljšanju njihove konkurentne snage na globalnim tržištima kroz usvajanje i implementiranje novih znanja i tehnologija.

Federalni  ministar je, govoreći o nadležnostima i aktivnostima Ministarstva vezanih za zakonsku regulativu, poticajna grant sredstva, te finansiranje putem Razvojne banke Federacije BiH i Garancijskog fonda istakao da postoje velike mogućnosti za saradnju dviju institucija na razvoju MSP-a i njima pripadajuće poduzetničke infrastrukture, te mogućnosti zajedničkog djelovanja poduzeća na prostorima ovih država ali i izvan nje.

„S obzirom da postoji veliki broj mogućnosti saradnje i razvoja i da Ministarstvo već ima potpisan Memorandum o saradnji sa Organizacijom za razvoj malih i srednjih preduzeća (KOSGEB) u Turskoj potrebno je da isti obnovimo kroz saradnju timova iz Ministarstva i ove organizacije kako bi nastavili s aktivnostima iz Memoranduma” rekao je ministar Zukić.

Predstavnici KOSGEB-a su prezentirali svoj put razvoja kao i sve što ova Organizacija trenutno radi i naglasili da imaju bazu od 4 miliona MSP-a na području Turske te da imaju potpisane ugovore o saradnji sa 66. država svijeta, odnosno prezentirali što to sve ova agencija radi na području Turske, BiH i drugih država.

Delegacija KOSGEB-a je istakla da će u narednom periodu animirati tvrtke iz Turske da u narednom razdoblju intenzivnije sarađuju sa tvrtkama s područja Bosne i Hercegovine i da kroz saradnju zajednički nastupaju na tržištima izvan Bosne i Hercegovine.

„Danas je obostrano istaknuta dosadašnja dobra saradnja KOSGEB- a i ovog Ministarstva i volja za daljnjom saradnjom kao i mogućnost i potreba njenog nastavka, rekao je predsjednik KOSGEB-a Redžep Alij Erdogan.

Na sastanku je prisustvovao i Generalni Turski konzul u BiH Yasar Ergun koji je naveo da je imao razgovore s predstavnicima Grada Mostara, Hercegovačko-Neretvanskog kantona i kantonalnih ministarstva koji pokrivaju područje školstva i privrede a iskazali su interes za saradnjom u smislu transfera novog znanja i tehnologija u oblasti obrtništva (zanatastva) i MSP.

Predsjednik Organizacije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Turskoj pozvao je predstavnike Ministarstva u radnu posjetu ovoj organizaciji u Turskoj kao i nekim uspješnim preduzećima na području Turske.

Close