Poticaji za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH

Poticaji za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH Poticaji za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH Poticaji za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH Poticaji za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH Poticaji za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH Poticaji za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH

Poticaji za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH

Federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Amir Zukić i predstavnici 11 općina s područja Federacije BiH danas su u Vladi FBiH potpisali ugovore o dodjeli grant poticajnih sredstava za unaprjeđenje poduzetničkih zona u Federaciji, čija je ukupna vrijednost 1.495.000 KM.

Od tog iznosa Ministarstvo je osiguralo milijun KM, a vlada Švicarske 495.000 KM, dok sufinanciranje općina iznosi 607.000 KM.

- Sredstva su namijenjena unapređenju infrastrukture i poboljšanju usluga poslovnih zona, te ambijenta za mala i srednja preduzeća koja posluju u okviru tih zona. To bi trebalo doprinijeti razvijanju malih i srednjih preduzeća, a samim tim otvaranju novih radnih mjesta – izjavio je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Predstavnici općina Bosanska Krupa, Ilijaš, Grude, Tešanj, Gornji Vakuf-Uskoplje, Visoko, Gradačac, Bosanski Petrovac, Kakanj, Posušje i Žepče zahvalili su na dodijeljenim sredstvima, koja će biti namjenski iskorištena za projekte, čiji je cilj, između ostalog, kreiranje 25 novih gospodarskih subjekata i poboljšanje uvjeta za nove investicije.

Uspjeh u realizaciji ovih aktivnosti poželjela im je u ime vlade Švicarske savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj Ambasade Švicarske u BiH Regula Bäbler, ističući da razvoj poslovnih zona u općinama poboljšava put BiH prema Europskoj uniji.

Osiguranje sustavne podrške realizaciji razvojnih prioriteta na lokalnoj razini je zajednički cilj zbog kojeg je Ministarstvo, u suradnji s Projektom integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji zajednički podržavaju Vlada Švicarske i UNDP, pokrenuo grant shemu „Unaprjeđenje poduzetničkih zona“.

- Od 2004. do 2013. godine Ministarstvo je uložilo oko 13 miliona KM za unapređenje poslovne infrastrukture na području 49 općina u Federaciji, u 43 poslovne zone. Cijenimo da je učinkovitost ulaganja ovih sredstava veoma dobra, te ćemo nastojati još više sredstava izdvojiti iz budžeta FBiH i u saradnji s našim partnerima – poručio je ministar Zukić na pres-konferenciji nakon potpisivanja ugovora.

 

Related Articles

Close