Potpisan Ugovor o nastavku saradnje na realizaciji kreditnih poticaja

Potpisan Ugovor o nastavku saradnje na realizaciji kreditnih poticaja

Potpisan Ugovor o nastavku saradnje na realizaciji kreditnih poticaja

Ugovor o komisionim poslovima između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine potpisan je danas (8. 9. 2020. godine) u sjedištu ovog resornog Ministarstva u Mostaru, a Ugovor su potpisali Amir Zukić, ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Semir Fejzić, predsjednik uprave Razvojne Banke Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Ovaj čin je u suštini nastavak uspješne saradnje na realizaciji Programa „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ subjektima male privrede u Federaciji BiH. Na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za ovaj Program je iz Budžeta Federacije BiH u proteklih dvanaest godina izdvojeno ukupno 25.648.465,00 KM, te je uplaćeno na depozitni račun otvoren kod Razvojne banke FBiH. Navedena sredstava su angažovana na revolving osnovi, te su na dan 30.06.2020. godine plasirana 202 kredita za subjekte male privrede u Federaciji BiH u ukupnom iznosu od 41.915.699,39 KM. Kvalitet portfolija na dan 31.08.20202.godine je na visokom nivou, što pokazuje procenat naplativosti kredita od 98,15%.

Rok povrata ovih kredita namjenjenih subjektima male privrede je 84 mjeseca uz grace period od maksimalno 24 mjeseca, te uz kamatnu stopu od 1%. U zavisnosti od veličine firme iznosi pojedinačnih kredita se kreću od 20.000 KM do 500.000 KM.

U novonastaloj situaciji prouzrokovanoj pandemijom virusnog oboljenja COVID 19 svjesni negativnih ekonomskih posljedica, za sve korisnike komisionih kredita koji su plasirani putem Razvojne banke Federacije BiH, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je omogućilo moratorij u trajanju do maksimalno 6 mjeseci odnosno reprogramiranje kreditnih obaveza unutar prvobitno ugovorenih rokova otplate kredita, kao i mogućnost produženja krajnjeg roka otplate istih do maksimalno 6 mjeseci.

Dodijeljena sredstva po zadnjem Javnom konkursu za izbor potencijalnih korisnika po Programu „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ u ovoj 2020.godini iznose 4,64 miliona KM za 22 firme, što je značajan iznos ulaganja odnosno investicija za privredu Federacije BiH u trenutnim okolnostima.

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresovane subjekte male privrede, koji planiraju poslovne investicije da prate obavijesti na web stranici Ministarstva i prijave se na Javni konkurs po Programu „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“, koji će biti uskoro objavljen.

Related Articles

Close