Potpisan Ugovor o nastavku suradnje na realizaciji kreditnih poticaja

Potpisan Ugovor o nastavku suradnje na realizaciji kreditnih poticaja

Potpisan Ugovor o nastavku suradnje na realizaciji kreditnih poticaja

Ugovor o komisijskim poslovima između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine potpisan je danas (8. 9. 2020. godine) u sjedištu ovog resornog Ministarstva u Mostaru, a Ugovor su potpisali Amir Zukić, ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Semir Fejzić, predsjednik uprave Razvojne Banke Federacije Bosne i Hercegovine.

Potpisani ugovor je nastavak uspješne suradnje na realizaciji Programa „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ subjektima malog gospodarstva u Federaciji BiH. Na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za ovaj Program je iz Proračuna Federacije BiH u proteklih 12 godina izdvojeno ukupno 25.648.465,00 KM, te je uplaćeno na depozitni račun otvoren kod Razvojne banke Federacije BiH. Navedena sredstava su angažirana na revolving osnovi, te su na dan 30. 6. 2020. godine realizirana 202 kredita za subjekte malog gospodarstva u Federaciji BiH u ukupnom iznosu od 41.915.699,39 KM, a postotak naplativosti kredita je 98,15%.

Rok povrata ovih kredita je 84 mjeseca uz grace period od maksimalno 24 mjeseca, te uz kamatnu stopu od 1%. U ovisnosti od veličine tvrtke iznosi pojedinačnih kredita se kreću od 20.000 KM do 500.000 KM.

U novonastaloj situaciji uzrokovanom pandemijom virusnog oboljenja COVID 19 svjesni negativnih ekonomskih posljedica, za sve korisnike komisijskih kredita, koji su relizirani putem Razvojne banke Federacije BiH, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je omogućilo moratorij u trajanju do maksimalno šest mjeseci odnosno reprogramiranje kreditnih obaveza unutar prvobitno ugovorenih rokova otplate kredita, kao i mogućnost produženja krajnjeg roka otplate istih do maksimalno šest mjeseci.

Dodijeljena sredstva po zadnjem Javnom natječaju za izbor potencijalnih korisnika po Programu „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ u ovoj 2020. godini iznose 4,64 milijuna KM za 22 tvrtke, što je značajan iznos ulaganja odnosno investicija za gospodarstvo Federacije BiH u trenutnim okolnostima.

Potpisnici su javno pozvali sve zainteresirane subjekte malog gospodarstva, koji planiraju poslovne investicije, da prate obavijesti na mrežnoj stranici Ministarstva i prijave se na Javni natječaj po Programu „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“, koji će uskoro biti objavljen.

 

Related Articles

Close