Potpisani ugovori za potporu tradicionalnim i starim obrtima

Potpisani ugovori za potporu tradicionalnim i starim obrtima

Potpisani ugovori za potporu tradicionalnim i starim obrtima

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je danas (20. 9. 2022. godine) u Mostaru ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava s 83 korisnika tradicionalnih i starih obrta iz deset kantona Federacije BiH po Projektu broj 5 " Poticaj za opstanak tradicionalnih i starih obrta" za 2022.godinu u ukupnom iznosu od 241 034,63 marke.

Iznos odobrenih grant sredstava po korisniku iznosi 3.000,00 KM, a rok za realizaciju projekta je 6 mjeseci.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić podsjetio je da to ministarstvo inače osiguralo ugovore za dva projekta koji se tiču obrta i starih zanata u vrijednosti od 980.000,00 KM, a koji su namijenjeni za financiranje troškova nabavke opreme, repromaterijala, uređenje poslovnih prostora, odnosno za poboljšanje uslova rada tradicionalnih zanata kao djela kulturno povijesne baštine te poboljšanje kvalitete proizvoda i novo zapošljavanje.

- Potpisan je ugovor za prvi projekat 'Poticaj za opstanak tradicionalnih i starih obrta' za koji je podršku dobilo 83 djelatnosti, odnosno 83 subjekta u visini od 241. 000 maraka. Za drugi projekat "Podrška razvoju obrta i srodnih djelatnosti", potporu je dobilo ukupno 107 korisnika u visini 740. 000 maraka - rekao je ministar Zukić.

Korisnik sredstava Nermin, odnosno supruga Fatima Maluhija, koja imaju krojačku radnju u Sarajevu i bavi se tim poslom već tri godine, kazao je da će ova sredstva iskoristiti za kupovinu novih šivaćih mašina i drugih sredstava za te poslove.

Related Articles

Close