Predstavnici instituta za mlade KULT održali sastanak s ministrom Zukićem

Predstavnici instituta za mlade KULT održali sastanak s ministrom Zukićem

Predstavnici instituta za mlade KULT održali sastanak s ministrom Zukićem

Sarajevo, 9. 9. 2015. godine - Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT iz Sarajeva sastali su se sa gosp. Amirom Zukićem, federalnim ministrom razvoja, preduzetništva i obrta kojom prilikom su razgovarali o  inicijativi „Poslovni prostor BH“.

novost-kultPredstavnici Instituta upoznali su ministra s aktivnostima u oblasti razvoja omladinskog preduzetništva, te ciljevima i dosadašnjim rezultatima inicijative „Poslovni prostor BH“, čiji su predmet bavljenja između ostalog i entitetski programi razvoja preduzetništva te sistem dodjele budžetskih poticaja privredi na svim nivoima vlasti u BiH. Na ovom sastanku, ministru Zukiću su prezentirali i rezultate nedavno završene Analize budžetskih poticaja privredi u BiH, kao i nalazi istraživanja o nedostacima aktuelnih programa za razvoj preduzetništva u BiH, kao i zaključke o unapređenju sistema poticaja privredi u Unsko-sanskom kantonu, koji su temeljeni na nalazima Analize a koje je u julu usvojila Skupština USK.

Ministar Zukić je upoznao predstavnike Instituta o aktuelnim dešavanjima u oblasti preduzetništva u FBiH i aktivnostima i narednim koracima Vlade FBiH: studiji o efektima poticaja  koji priprema tim UNDP-a,  uredbi o olakšicama za novozaposlene koja je u pripremi, planiranim zakonskim rješenjima za narednu godinu, novim sredstvima stranih partnera koja će se planirati i skorim rebalansom budžeta, promjenama u ovogodišnjem programu za razvoj preduzetništva u FBiH u odnosu na prethodne.

Dogovoreno je da će tim projekta „Poslovni prostor BH“ dostaviti detaljan prijedlog saradnje između Instituta i Ministarstva, u polju razvoja omladinskog preduzetništva, finansijskih poticaja privredi, promocije javnih poziva za preduzetnike, organiziranja javnih događaja od značaja za preduzetništvo, zakonske regulative o mladima u FBiH, saradnje kroz učešće u radnim tijelima prilikom kreiranja novih zakonskih rješenja i programa za iduću godinu i dr.

Sastanku sa ministrom Zukićem, prisustvovali su Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT, Rusmir Pobrić, voditelj projekta „Poslovni prostor BH“, te Lejla Brutus, koordinatorica projekta „Poslovni prostor BiH“.

Slični sadržaji

Zatvori