Predstavnici Ministarstva na Četvrtom gospodarskom forumu Žepče 2017

Predstavnici Ministarstva na Četvrtom gospodarskom forumu Žepče 2017

Predstavnici Ministarstva na Četvrtom gospodarskom forumu Žepče 2017

U organizaciji Razvojne agencije Žepče i Općine Žepče, te uz potporu partnera i suorganizatora CRS-a i NALED- Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Srbije, u Žepču je 13. listopada 2017. godine održan Četvrti gospodarski forum općine Žepče 2017. na kojem su sudjelovali dr. sc. Jozo Bejić i dr. sc. Adis Fajić.

Forum je organiziran u sklopu obilježavanja Dana općine 14. listopada, posvećen je povoljnom poslovnom okruženju u zemljama bivše Jugoslavije, a održan je pod motom „Ja sam business friendly, a ti?“

Fokus današnjeg događaja stavljen je na tri važna segmenta : Što znači biti business friendly'; Koja je uloga Jedinica lokalne samouprave u razvoju konkurentnosti regija; i Važnost Akta o malim poduzećima- kao odgovor na sve veću depopulaciju.

Ovom događaju su, između ostalih, nazočili predstavnici međunarodnih organizacija, institucija vlasti, privrednih komora, općina i gradova, udruženja privrednika, privrednici i mnogi drugi sugovornici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Na samom početku, goste je pozdravio Općinski načelnik Mato Zovko, koji je iskazao zadovoljstvo što je upravo općina Žepče danas bila mjesto na kojem se okupio veliki broj eminentnih imena iz poslovnog svijeta i gospodarstva ali svih drugih sfera našeg života. Načelnik Zovko zahvalio se organizatorima na dobroj organizaciji i izboru tema o kojima se diskutiralo, te istaknuo da je Gospodarski forum jedan od najznačajnijih događaja koji su uvršteni u svečani program obilježavanja Dana općine Žepče.

Nazočnima se obratila i direktorica RAŽ Branka Janko, koja je istaknula da je cilj sa današnjeg skupa poslati poruke kako pravilno koristiti instrumente za ostvarivanje ciljeva unapređenja konkurentnosti lokalnih zajednica, poveća životni standard i zadovoljstvo šire društvene zajednice životom u lokalnoj zajednici.

U uvodnom djelu Gospodarskog foruma, prigodne govore od počasnih gostiju održali su: ispred veleposlanstva RH u BiH Ivan Del Vechio , ispred Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta tajnik Jozo Bejić, ispred suorganizatora NALED, direktorica Violeta Jovanović.

U radnom dijelu Foruma posjetitelji su imali prigodu dobiti odgovore kroz prezentacije na pitanje Što znači biti „bussines friendly“. Prezentacije na ovu temu održali su ispred NALED-a direktorica Violeta Jovanović, Grada Ivanec gradonačelnik Milorad Batinić, GIZ ORF-a Bojan Vojvodić i BEAR područja načelnik Mato Zovko.

Kroz tri panel diskusije na teme: Uloga JLS u razvoju konkurentnosti regija, Akt o malom biznisu-SBA, je li odgovor na sve veću depopulaciju?; i Dali je riječ o deklarativnoj primjeni ili stvarnoj operacionalizaciji? Zajedničkim radom prema Europskoj uniji, tražili su se mnogobrojni odgovori koje su pokušali dati i približiti teme nazočnima panelisti, predstavnici Saveza gradova i općina FBiH, FIPA-e, CRS-a, Privredne komore RS, gradova Šapca i Ivaneca, Ministarstva za privredu ZDK, Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Udruženja RESTART, EDA-e, Unije poslodavaca Sremska Mitrovica, Unije poslodavaca Crne Gore i Udruženja poslodavaca FBiH.

Jedan od zaključaka današnjeg Foruma u Žepču jeste prepoznavanje BFC certifikata kao standarda po kojem će se i u buduće mjeriti napredak u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja u svim općinama bez obzira na državu. Posjetitelji su tijekom trajanja Foruma imali prigodu pogledati i izložbu više od dvadeset poduzetnika koji su se predstavili sa svojim proizvodima i djelatnostima.

Related Articles

Close