Rasprava o novom Zakonu o obrtu u FBiH

Rasprava o novom Zakonu o obrtu u FBiH

Rasprava o novom Zakonu o obrtu u FBiH

Novi zakon o obrtu Federacije BiH, o čijem nacrtu će idućeg tjedna raspravljati poslanici Federalnog parlamenta, upola (za sedam dana) skraćuje proceduru registracije obrtničke djelatnosti, oslobađa obrtnike obveze da u izvršnom postupku odgovaraju svojom osnovnom imovinom za rad, a uvodi sankcije i uposlenicima uprave ako na vrijeme ne urade svoj dio posla. Procjene su da će novi zakon godišnje donijeti oko 500.000 KM ušteda na administrativnim troškovima onima koji se budu htjeli baviti obrtom i srodnim djelatnostima. Nacrtom novog zakona više se ne traži određena stručna sprema za kućnu radinost, što olakšava i povećava mogućnosti otvaranja obrta.

Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetnistva i obrta, je rekao da u ovoj oblasti vidi šansu, te da je cilj novog zakona povećanje zaposlenosti, zaštita starih zanata i domaće radinosti kao i suzbijanje sive ekonomije i jačanje tržišta. Naglasio je i da je krajnji cilj skratiti procedure i više od zakonom predviđenih sedam dana. Pored novog zakona, Ministarstvo će intenzivirati aktivnosti oko funkcioniranja Obrtničkog registra te će na jednom mjestu biti registar svih obrta kojih je trenutno oko 50.000. "Neke općine, usljed raznih okolnosti, nisu kvalitetno unosile podatke i teško se do njih dolazilo“, rekao je Zukić.

U Obrtničkoj komori FBiH generalno su zadovoljni nacrtom novog zakona s obzirom na to da je aktuelni zakon iz 2010. godine pokazao niz manjkavosti, ali ističu da nisu zadovoljni prekršajnim odredbama i predvidenim kaznama od 1.000 KM do 4.000 KM, koje u nekim slučajevima mogu značiti gašenje obrta, te traže da inspekcija izdaje prvo upozorenja, ali i da kazne budu niže. "Ono čime smo nezadovoljni su i veoma veliki doprinosi i osnovice. Velike tvrtke imaju manje osnovice nego obrtnik. Ali, tu je stvar u zakonima o doprinosima i o porezu na dohodak, koje je potrebno uskladiti u dijelu koji se tiče obrtnika, i to tražimo", rekli su u Obrtničkoj komori FBiH. Kazali su da su u suštini zadovoljni Nacrtom zakona o obrtu i srodnim djelatnostima i nadaju se da će biti prihvaćen u Parlamentu FBiH. "Ako zakon bude praktičan i provodiv, trebalo bi da poboljša obrtništvo.

Related Articles

Close