Šest općina dobilo certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

Šest općina dobilo certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

Šest općina dobilo certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu danas je predstavljeno šest općina, odnosno gradova koji su u proteklom periodu certificirani kao jedinice lokalne samouprave (JLS) s povoljnim poslovnim okruženjem prema BFC SEE standardu (Business Friendly Certification South East Europe), a radi se o Doboju, Gradačcu, Jablanici, Novom Gradu Sarajevo, Posušju i Zenici.

Certificirani su u okviru projekta RAST koga finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a implementira Catholic Relief Services (CRS).

Gradonačelnici, načelnici i predstavnici ovih JLS bili su uvodničari diskusije o temi „Lokalni ekonomski razvoj i uspostava povoljnog poslovnog okruženja u skladu s BFC SEE standardom“.

Predstavnik CRS-a za BiH Marc D'Silva čestitao je općinama i gradovima koji su u proteklih godinu dana kroz projekt RAST osigurali da dobiju Business Frendly certifikate.  Dodao je da će općine i gradovi koji su ranije dobile certifikate i oni koji su tek u procesu, danas imati priliku da podijele svoja iskustva i uče jedni od drugih.

"Sljedeće godine CRS će navršiti 25 godina svog djelovanja u BiH i taj period je obilježen saradnjom sa vlastima na različitim nivoima, a na početku prevashodno pomažući povratak ljudi. Ono što smo  naučili iz rada sa povratnicima jeste da oni, kao i svi građani BiH, za održivost moraju imati osigurane poslove i to je ono što CRS radi kroz projkt RAST, dakle na podršci razvoja takvih okruženja koja će promovirati i stimulirati nove prilike za zapošljavanje", naveo je D'Silva koji je izrazio zahvalnost primarnom donatoru projekta USAID-u koji je osigurao dva milijuna dolara za realizaciju ovog dvogodišnjeg projekta, kao i općinama i gradovima na njihovom financijskom doprinosu projektu.

Govoreći o certificiranju po BFC standardu federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je rekao da se radi o važnom procesu s obzirom na to da je puno procedura vezanih za investiranje, a samim tim i razvoj upravo na razini lokalne zajednice.

"Otklanjanjenjem barijera i stvaranjem povoljnijeg ambijenta na nivou općina i gradova zapravo stvaramo pretpostavke da osiguramo  veći broj investitora, projekata i naravno radnih mjesta", istakao je Zukić.

U okviru toga, kako je dodao, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je neko ko je učesnik u čitavoj ovoj mreži koja je dobila dodatni kvalitet time što se tu nalaze vladine i nevladine organizacije uz komorski sustav i razvojne agencije.

"Tako na određeni način jednim sistemskim i sinergijskim djelovanjem stvaramo pretpostavke da se stvori povoljnije poslovno okuženje u općinama koje su se kandidirale i prošle ovaj proces", naveo je Zukić.

Napomenuo je da su općine, koje su prošle proces, osjetile blagodeti Business Frendly certifikata, kao i investitori koji su ulagali u tim općinama.

"Na ovaj način stvara se jedna zdrava konkurencija među općinama i mogućnost da one općine koje nisu ušle u ovaj proces, to učine i koliko je moguće prije stvore pretpostavke da i oni budu učesnici ovog projekta koji stvara pretpostavke za veća ulaganja i privlačenje potencijalnih investitora", rekao je Zukić, dodajući da 11 općina već posjeduje ove certifikate, te da je još šest općina u procesu certificiranja po BFC standardu.

Općina Jablanica jedna je od onih koje su intenzivnim radom u u posljednjih nešto više od godinu dana radili na onome što je, kako je kazao njen načelnik Salem Dedić, vjerovatno cilj svim općinama i gradovima u BiH, a to je da dobiju prestižni certifikat BFC općina i gradova sa dobrim poslovnim okruženjem.

"Općina Jablanica je bogata sa prirodnim resursima i imamo jednu malu administraciju. Uz međunarodni certifikat ISO 9001: 2015  i certifikat po BFC standardima dokazujemo našu opredjeljenost da i u narednom periodu budemo prepoznatljivi za domaće i strane investitore", kazao je Dedić.

Jedan od kriterija koji je bio u ovoj aplikaciji, po njegovim riječima, jeste i to da dokažu da imaju ustrojene procedure i formirane službe i baze podataka koje omogućavaju investitorima da dobiju sve ono što ih interesira.  Osim toga, uvedeli su i novi  informacijski sustav koji omogućava da investitorima  izdaju dozvole 48 sati nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata.

Grad Doboj kao mnoge druge lokalne zajednice u BiH ispunjava niz obaveza u pomoći građanima i pgospodarstvu u traženju novih investitora. Kako je kazao Dragan Vasilić, savjetnik gradonačelnika Doboja, zahvaljući procesu BFC certifikacije unaprijedili su organizaciju njihovih jedinica, formirali ured za upravljanje razvojem, te ostvarili dobru suradnju s sektorom gospodarstva.

"Naša želja je da sve naše organizacione jedinice u gradskoj upravi shvate da dobijanje BFC certifikata nije samo papir koji će nam koristiti da se pohvalimo, nego da budemo organizovaniji, da pružamo više usluga našim sugrađanima, ali očekujemo i od drugih lokalnih zajednice u BiH da ispune ove kriterije i da svi budemo prepoznatljivi  i na usluzi privrednicima", dodao je Vasilić.

Grad Prijedor je ranije dobio ovaj certifikat, a njegovi predstavnici danas su sudjelovali u diskusiji uime jednog od iskusnih gradova u ovom procesu.

"Grad Prijedor je u proces ušao 2013. godine,  a 2014.  je dobio prvi BFC certifikat  kao grad sa najboljim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi zajedno sa Sanskim Mostom i zapravo smo bili pioniri ovog procesa. Prošle godine smo recertifikovani, a u decembru ove godine počinje proces za drugu recertfikaciju", rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

U prethodnom periodu, po njegovim riječima, u  Prijedoru je izgrađeno i pokrenuto oko 15 gospodarskih subjekata, koji nastavljaju sa razvojem, povećavanju kapacitete i otvaraju nova radna mjesta, a trenutno je u tih 15 firmi zaposleno oko 2.000 radnika.

Program certifikacije JLS u Jugoistočnoj Europi jedinstven je program za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave nude gospodarstvenicima, investitorima i građanima. BFC SEE pruža jasne smjernice kako uspostaviti povoljno poslovno okruženje i kako primijeniti međunarodno priznate standarde pri uspostavi efikasne i transparentne lokalne administracije u cilju intenziviranja aktivnosti lokalnog ekonomskog razvoja.

Projekt RAST podržava 17 jedinica lokalne samouprave da unaprjeđenjem svog djelovanja i jačanjem odgovornosti poboljšaju ekonomski razvoj i kvalitet života građana.

 

Slični sadržaji

Zatvori