Svečana ceremonija dodjele certifikata za BFC SEE općine i gradove ”Zajedno za konkurentniju regiju”

Svečana ceremonija dodjele certifikata za BFC SEE općine i gradove ”Zajedno za konkurentniju regiju”

Svečana ceremonija dodjele certifikata za BFC SEE općine i gradove ”Zajedno za konkurentniju regiju”

Dana, 24. travnja 2018. godine u Beogradu je održana međunarodna konferencija čiji je cilj stvaranje pozitivnog poslovnog ozračja na lokalnoj razini. Uz sklopu ove konferencije održana je redovita godišnja skupština NALED-a, inače tvorca i nositelja Programa certificiranja gradova i općina BFC SEE certifikatom. Ovaj certifikat Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE) predstavlja onu općinu i grad koji se ističu kao područje povoljnog poslovnog okruženja. Konferencija je održana uz podršku Europske investicijske banke i Njemačke razvojne suradnje (GIZ). Središnji događaj konferencije bila je dodjela 17 certifikata JLS koja su kroz prethodnu godinu dana prošli strogi program certifikacije i uspješno usvojili planove reformi i smjernice za daljnji razvoj uz kreiranje dobre poslovne klime. Promovirane jedinice lokalne samouprave dolaze iz pet država, i to: Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH, a načelnicima i gradonačelnicima su svečano uručeni certifikati. Certifikate su uručivali dr.sc.Jozo Bejić ispred Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, uz nazočnost premijerke Republike Srbije Ane Brnabić, H.E. Axela Dittmana, veleposlanika Njemačke, Sema Fabrizija, voditelja izaslanstva Europske unije u Srbiji, Miguela Morgada iz Europske investicijske banke (EIB), Saše Drezgića, koji je nazočio ispred Regionalnog savjeta za povoljno poslovno okruženje Republike Hrvatske, Spomenke Đurić, državne tajnice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te ostalih ministara i državnih tajnika iz zemalja članica mreže BFC SEE.

Svečanost je okupila lidere iz regije, a ovom prilikom predstavljena je i inicijativa za institucionalizaciju suradnje između zemalja Jugoistočne Europe kroz uspostavljanje regionalne platforme za povoljno poslovno okruženje (BFE SEE – Business Friendly Environment SEE). Inicijativa se nadovezuje na uspješne projekte institucija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije na uvođenju zajedničkog standarda poslovnog okruženja i inovativnih modela u radu javne uprave, poput elektronskih građevinskih dozvola, online fiskalizacije i sl..

Uručeni su certifikati gradovima i općinama koje su kroz BFC SEE program unaprijedile rad lokalne administracije, od kojih su mnoge rangirane na listi najboljih investicijskih destinacija Financial Timesa 2018/19. U protekle dvije godine, certifikat je dobilo sedam lokalnih samouprava iz Federacije Bosne i Hercegovine – Bihać, Sanski Most, Novi Grad Sarajevo, Posušje, Jablanica, Gradačac i Zenica.

Ovaj certifikat podrazumijeva ocjenu standarda u sljedećih 10 područja:

  1. Održiva strategija lokalnog razvoja
  2. Funkcionalni Ured za lokalni ekonomski razvoj
  3. Partnerski odnos sa privatnim sektorom
  4. Učinkovit sustav izdavanja dozvola
  5. Ažuran ekonomski profil i ekonomske baze podataka
  6. Proaktivan pristup promociji investicija
  7. Predvidljivi troškovi poslovanja i odgovorno upravljanje financijama
  8. Dostupnost radne snage i usklađenost sa potrebama gospodarstva
  9. Poticajna politika i mjere podrške poduzetništvu
  10. Adekvatna infrastruktura i pouzdane komunalne usluge

 

Related Articles

Close