U Budvi uručeni certifikati za povoljno poslovno okuženje

U Budvi uručeni certifikati za povoljno poslovno okuženje

U Budvi uručeni certifikati za povoljno poslovno okuženje

Mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Europi uručila je predstavnicima 15 gradova i općina iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije certifikate koji potvrđuju da je riječ o lokalnim samoupravama po mjeri gospodarstva. Na konferenciji je sudjelovao i dr. sc. Jozo Bejić, tajnik Ministarstva i predsjednik Mreže za lokalni ekonomski razvoj Federacije Bosne i Hercegovine.

Za 39.000 poduzetnika i gospodarskih društava, kao i 900.000 građana koji u njima žive, to znači da mogu računati na usluge lokalne administracije po najvišim međunarodnim standardima.

Broj lokalnih samouprava iz regije koje su dosad stjecale certifikat popeo se na 54 dok su još 33 u procesu certifikacije. Analize su pokazale da su uvjeti za poslovanje u tim sredinama 70% bolji nego u gradovima i općinama koje nemaju ovaj pečat kvaliteta, a gotovo tri puta su uspješnije u privlačenju investicija.

Program certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi (BFC SEE) od 2012. provodi se u više od 20 institucija i organizacija iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije. Podršku programu dala je Vlada Njemačke putem GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju općinskih usluga.

- BFC SEE program dokazao se ne samo kao dobar instrument za unaprjeđenje usluga na lokalnoj razini već i kao odlična platforma za unaprjeđenje regionalne suradnje kroz razmjenu iskustava i dobrih reformskih praksi kao što su elektronske građevinske dozvole, pojednostavljena registracija sezonskih radnika, reforma katastra i druge – izjavio je ambasador Nemačke u Crnoj Gori Robert Veber na otvaranju ceremonije dodjele certifikata u okviru „Konferencije o ekonomiji Montenegro 2019“ u Budvi.

Uspjeh BFC SEE programa potaknuo je pokretanje inicijative za njegovu institucionalizaciju kao Business Friendly Environment platforme u okviru koje bi vlade zemalja regije zajedno radile na regulatornoj standardizaciji, a sve u cilju boljeg pozicioniranja jugoistočne Europe na globalnoj investicijskoj mapi s obzirom na to da investitori ovu regiju najčešće vide kao jedno tržište. Zato je cilj uključivanje novih zemalja u BFC SEE.

Kroz BFC SEE lokalne samouprave dobivaju jasne smjernice kako da kreiraju dobro poslovno okruženje i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparente lokalne administracije. Među 10 univerzalnih kriterija koje je potrebno ispuniti na putu do certifikata jesu strateško planiranje ekonomskog razvoja, predvidivost troškova poslovanja, planiranje razvoja infrastrukture i pouzdane komunalne usluge, podrška poduzetništvu, suradnja s privatnim sektorom i dr. Certifikat važi tri godine i moguće ga je obnoviti.

 

 

Slični sadržaji

Zatvori