U Mostaru održan 9. sastanak Savjeta BFC Mreže Federacije BiH

U Mostaru održan 9. sastanak Savjeta BFC Mreže Federacije BiH

U Mostaru održan 9. sastanak Savjeta BFC Mreže Federacije BiH

U petak, 4.11.2016. godine u prostorijama Federalnog ministarstva rada, poduzetništva i obrta (FMRPO) održan je redovni 9. sastanak Savjeta BFC Mreže Federacije BiH koju čini šest partnerskih institucija: FMRPO, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH i regionalne razvojne agencije FBiH (NERDA, REDAH, SERDA i REZ).

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnostima u procesu certifikacije općina i gradova s povoljnim okruženjem na području Federacije BiH. Predsjednik Savjeta Mreže, gosp. Jozo Bejić prisutne je  upoznao s informacijama sa sastanka Regionalnog savjeta BFC Mreže koji je održan u Beogradu krajem prošlog mjeseca. Gosp. Bejić je tom prilikom najavio niz aktivnosti na regionalnoj razini koje bi u suradnji s međunarodnim organizacijama trebale doprinijeti jačanju procesa BFC certifikacije. Najavljeno je moguće uključivanje Albanije u reginalnu BFC Mrežu koja bi se tako pridružila postojećim zemljama članicama BFC Mreže, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji. Tehnički sekretarijat Mreže (agencija REDAH) je upoznao prisutne sa trenutnim aktivnostima u procesu certificiranja općina i gradova.

Na sastanku su dogovorene zajedničke smjernice rada u narednom periodu kako bi BFC Mreža Federacije BiH dalje nastavila sa jačanjem i sa uključivanjem što većeg broja jedinica lokalne samouprave u proces certificiranja.

Trenutno su pet općina (Bosanska Krupa, Goražde, Sanski Most, Tešanj, Žepče) i grad Bihać nosioci BFC certifikata u Federaciji BiH.

Tijekom ovog mjeseca planirana je objava novog Javnog poziva za općine i gradove koji su zainteresirani da se uključe u proces certifikacije.

Slični sadržaji

Zatvori