Uloga i značaj inkubatora u stvaranju novih poslovnih subjekata i novih radnih mjesta

Uloga i značaj inkubatora u stvaranju novih poslovnih subjekata i novih radnih mjesta

U organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao (LiNK) Mostar, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Udruženja Neovisni biro za razvoj (NBR) Gradačac/Modriča i jučer je u Mostaru organiziran stručni skup na temu “Uloga i značaj poslovnih/agro inkubatora u stvaranju novih poslovnih subjekata i novih radnih mjesta”.

“Poslovni inkubator kao lokalni instrument razvoja pokazao se kao realno dobar instrument te smo i danas u suradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta željeli naglasiti važnost stvaranja lokalne poslovne klime kako bi jednostavno ljudi kroz rad u inkubatorima pokušali realizirati svoje poslovne ideje uz najmanji trošak”, kazao je predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić prije otvaranja stručnog skupa.

On je informirao da je do sada ostvareno 12 poslovnih inkubatora na području BiH, od čega su ih 9 pokrenule nevladine organizacije, ali bi po njegovom mišljenju trebalo omogućiti razvoj poslovnih inkubatora u svim općinama BiH.

“Po mogućnosti svaka općina u BiH razvila bi poslovni inkubator onog tipa koji njoj odgovara. Pa će tako agro inkubator biti tamo gdje ima dosta agro biznisa, zanatski tamo gdje ima zanata itd.”, objasnio je Majić, dajući primjer Hercegovine, koja je, kaže on, predodređena za turizam i ruralni razvoj, odnosno poljoprivrednu proizvodnju, kao i za IT tehnologiju.

On je ocijenio kako je zbog administracije posljednjih godina opala zainteresiranost za biznis, odnosno otvaranje malih i srednjih poduzeća, jer su velika administrativna opterećenja, odnosno nameti počevši od registracije do gašenja kompanije.

Majić smatra kako bi svi nivoi vlasti u suradnji s nevladinom i biznis sektorom trebale stvoriti preduvjete, odnosno zakonodavni okvir koji će stimulirati novi biznis i postojećim omogućiti lakše poslovanje.

Izvršna direktorica Udruge poduzetnika i poslodavaca (UPIP) Žepče Mira Jović dodala je kako je, uz silne propise i zakone te namete, odnosno PDV koji se plaća na ispostavljenu fakturu, a ne na naplaćenu, pa do 70 posto poreza i doprinosa na osobne dohotke, vrlo teško poslovati.

Pomoćnik federalnog ministra za razvoj, poduzetništvo i obrt Zdravko Čerović izjavio je kako je misija Ministarstva podržati i poticati razvoj poduzetništva koje, kako je kazao, vide kao glavnog nositelja razvoja cjelokupne ekonomije BiH.

“Sve naše aktivnosti, skromna sredstva s kojima raspolažemo su namijenjeni upravo razvoju poduzetništva”, istakao je Čerović.

Stručni skup se održava u sklopu projekta “Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta” koji sprovodi Neovisni biro za razvoj (NBR) Gradačac u suradnji s ključnim partnerom Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. Partnerske organizacije su koordinatori sektora Politike ekonomskog razvoja u BiH u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP), koji financira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID.

Related Articles

Close