Za jačanje konkurentnosti 2,4 milijuna KM

Za jačanje konkurentnosti 2,4 milijuna KM

Za jačanje konkurentnosti 2,4 milijuna KM

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta danas je u Mostaru potpisalo ugovore sa 81 pravnim subjektom s područja Federacije BiH u sklopu grant programa „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“ za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 2.382.436 KM. Provedbom ovog projekta planirano je zapošljavanje 263 radnika.

Vlada Federacije BiH osigurala je sredstva za realizaciju ovog programa u skladu s potpisanim sporazumom sa Svjetskom bankom, a u okviru Projekta oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima u BiH.

Stručni savjetnik za poduzetništvo Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Adis Fajić kazao je kako je po raspisanom javnom konkursu za odabir korisnika grant programa podnesena 291 prijava.

- S obzirom na ograničenja sa aspekta budžeta projekta, danas prisustvujemo potpisivanju ugovora s prvorangiranim 81 korisnikom - kazao je Fajić.

Inače, od 81 uspješnog projekta, 21 projekt pripada oblasti metaloprerade, po 15 ih je iz oblasti drvoprerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda, te proizvodnje proizvoda od plastičnih masa, zatim devet iz oblasti obrade tekstila, obuće i kože, pet iz oblasti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih građevinskih materijala i jedan iz oblasti proizvodnje električne opreme.

Prema riječima Fajića cilj ove podrške je da se potaknu mala i srednja poduzeća, te obrti sa aspektom unaprjeđenja njihove sposobnosti za inoviranjem i razvojem novih poslovnih modela kako bi se tržišno prilagodili vremenu korone.

- Grand program obuhvata dvije prioritetne oblasti. Prva je tehnološko unaprjeđenje, odnosno unaprjeđenje tehnoloških procesa, implementacija digitaliziranih rješenja u poslovanju, dok je na drugoj prioritetnoj oblasti promocija proizvoda na tržištu, odnosno otvaranje novih kanala komunikacije s posebnim naglaskom na digitalni marketing - kazao je Fajić.

Dodao je da je ukupna vrijednost podnesenih projekata oko 8.600.000 KM, od čega su mala i srednja poduzeća osigurala vlastito financiranje u iznosu nešto manjem od šest miliona maraka.

- Direktan učinak implementacije ovog projekta je generiranje nova 263 radna mjesta - istakao je Fajić, te dodao kako su maksimalni pojedinačni iznosi u visini od 35 hiljada KM, dok donji prag nije definiran.

Kada je riječ o korisnicima grant programa njih 20 dolazi iz Zeničko-dobojske županije, 13 iz Tuzlanske, 12 iz Srednjobosanske, 10 iz Hercegovačko-neretvanske, devet iz Unsko-sanske, po šest iz Sarajevske i Zapadno-hercegovačke županije, tri iz županije 10 i dva korisnika iz Posavske županije.

Slični sadržaji

Zatvori