Završen drugi Digitalni samit u Beogradu

Završen drugi Digitalni samit u Beogradu

Završen drugi Digitalni samit u Beogradu

Završen je drugi Digitalni samit, (Palata Srbije, 04. i 05. aprila 2019. godine u Beogradu) na kojem je učestvovao i dr. sc. Jozo Bejić, sekretar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Samit je otvorila predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je rekao kako je ovaj samit primjer dobre saradnje podsjetivši da je okupio više od 4.000 učesnika iz 30 ekonomija, više od 200 govornika, da je bilo 73 prezentacija i panela, kao i da se predstavilo više od 50 novoosnovanih poduzeća.

Na ovom Samitu učestvovale su i IKT tvrtke iz Bosne i Hercegovine (Bosna i Hercegovina kao članica i implementator akcijskog plana za uspostavljanje Regionalnog ekonomskog prostora Zapadnog Balkana (Multiannual Action Plan - MAP) u sklopu kojeg je i oblast „digitalne integracije“, koja je i bila predmet ovogodišnjeg Digitalnog samite), I to na EXPO /Sajamskom dijelu Digitalnog samita gdje su se predstavili i prezentirali svoja poslovna inovativna rješenja, te imali mogućnost proširiti i sklopiti nova partnerstva s kompanijama i predstavnicima Zapadnog Balkana i drugim sudionicima iz cijele Europe.

Digitalni samit predstavlja jedan od najvećih regionalnih događaja u domenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija i digitalne integracije i transformacije kojoj svakodnevno svjedočimo na kojem su bili sudionici iz svih zemalja Zapadnog Balkana. Na Digitalnom samitu su bili premijeri zemalja Zapadnog Balkana i ministri za IKT oblast, predstavnici EU institucija i međunarodnih organizacija, kao što su DG CONNECT, Agencija za mreže i informacijsku sigurnost EU (ENISA) i Svjetska Banka, kao i predstavnici vodećih kompanija u svijetu, kao što su Deutsche Telekom, Nokia, te predstavnici vodećih konsultantskih kuća, kao što je PricewaterhouseCoopers (pwc) i mnogi drugi.

Na Digitalnom samitu su se, pored konferencijskog dijela, koji se održao kroz četiri ključne Panel diskusije, paralelno održavao i EXPO/Sajamski dio, na kojem su se predstavile vodeće IKT kompanije.

Slični sadržaji

Zatvori