Održan Drugi sastanak Radne grupe za povoljno poslovno okruženje

Održan Drugi sastanak Radne grupe za povoljno poslovno okruženje

Beograd – od 01. do 02. 03. 2017. – sekretar Mistarstva Jozo Bejić bio je učesnik na drugom sastanaku Radne grupe za povoljno poslovno okuženje koji je organizovan u saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju (RCC) i GIZ Otvorenim regionalnim fondom za modernizaciju općinskih usluga (GIZ ORF) i na 12. sastanku Regionalnog savjeta za povoljno poslovno okruženje.

Radna grupa pruža podršku u provođenju prioriteta iz Strategije JIE 2020 u domenu unaprjeđenja poslovnog ambijenta, a čine je predstavnici ministarstava, članova BFC SEE Regionalnog saveta, privrednici i lokalne samouprave iz regiona – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Srbija.

Agenda drugog sastanka Radne grupe bila je usmjerena na održavanje i unaprjeđenje standarda povoljnog poslovnog okruženja, prije svega u domenu jačanja BFC SEE regionalne platforme, razmjenu iskustava i razvijanja zajedničkih inicijativa koje će doprinjeti poboljšanju poslovnog ambijenta u regionu jugoistočne Europe. U uvodnom dijelu sastanka predstavljena je Analiza kapaciteta 45 vojvođanskih lokalnih samouprava s osvrtom na organizaciju, resurse i kapacitete Ureda za lokalni ekonomski razvoj; kao i utjecaj i porast investicija u općinama koje se certificirane prema BFC standardu u odnosu na općine koje nisu nosilac ovog priznanja. U drugom dijelu sastanka GIZ ORF je predstavio novi koncept projekta za podršku BFC SEE mreži, a prije svega certificiranim lokalnim samoupravama u regionu. U nastavku su predstavljeni i primjeri najboljih praksi u regionu u pogledu vaučera za sezonske radnike, pozitivno iskustvo iz Hrvatske, kao i indeksa konkurentnosti lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Na samom kraju NALED, kao BFC SEE Regionalno tehničko tajništvo i tajništvo Radne grupe za povoljno poslovno okruženje predstavio je ideju nove regionalne inicijative – Platforme za razmjenu najboljih praksi iz regiona JIE. Tom prilikom predstavljena je i nova BFC SEE on-line platforma koja je razvijena u okviru projekta Boost Business Friendliness koji su podržali RCC i GIZ ORF.

Close