Održana konferencija pod nazivom „INVEST IN ORAŠJE“

Održana konferencija pod nazivom „INVEST IN ORAŠJE“

„INVEST IN ORAŠJE“ naziv je Gospodarske konferencije koja je održana 21. listopada 2016. godine u hotelu „Navis“ u Orašju, u organizaciji Općine Orašje. Na konferenciji je sudjelovalo oko 70 predstavnika poslovne zajednice, federalnih, županijskih i općinskih institucija, nevladinog sektora, te kao gosti predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske, gradova Pleternica (RH) i Srijemska Mitrovica (RS) i općina Žepče, Odžak i Domaljevac- Šamac.
Cilj konferencije bio je predstaviti općinu Orašje kao potencijalnu investicijsku destinaciju s posebnim fokusom na ulogu i značaj poduzetničkih potpornih institucija u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja i razvoju malog i srednjeg poduzetništva.
Konferenciju je otvorio Općinski načelnik Đuro Topić, koji je predstavljajući općinu Orašje kao investicijsku destinaciju naglasio značaj „Poduzetničke zone Dusine Orašje“ kojom su stvoreni svi preduvjeti za nove investicije i ulaganja u ovo područje.

Direktor Centra za poduzetništvo Orašje, a ujedno i Voditelj Projekta „MOSLED“ Mato Mikić, predstavljajući Projekt govorio je, uz ostalo, o prednostima ulaganja na području općine Orašje, od izvrsnog geostrateškog položaja, niskih troškova poslovanja, povoljne cijene građevinskog zemljišta, suvremene poslovne infrastrukture, atraktivnog paketa poticanja za ulaganja, do dostupne, kvalificirane i konkurentne radne snage.
O investicijskim mogućnostima u BiH prezentaciju je imala Blaženka Mišković, zamjenica direktora Državne agencije za promociju stranih ulaganja. Treća prezentacija na konferenciji odnosila se na poduzetničku infrastrukturu o kojoj je govorio Jozo Bejić, tajnik federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta. Istaknuo je općinu Orašje kao pozitivan primjer u razvoju infrastrukture, naglasivši kako je „PZ Dusine“ Orašje jedna od najbolje uređenih u F BiH.
Konferencija „INVEST IN ORAŠJE“, nakon trosatnog rada, završila je panel diskusijama kojima je moderirao Zdravko Miovčić, direktor Razvojne agencije EDA Banja Luka. U prvoj panel diskusiji sudjelovali su predstavnici domaćih i stranih investitora u općini Orašje: tvrtke „Vinković“ d.o.o. Oštra Luka, „Tronex“ d.o.o. Orašje i „M.I. Prima Vip“ Orašje, koji su iznijeli svoja pozitivna iskustva u investiranju u općinu Orašje, dok su u drugoj panel diskusiji predstavnici lokalnih i regionalnih agencija za razvoj poduzetništva: Razvojna agencija Žepče (RAŽ), Udruženje za razvoj NERDA Tuzla i Nezavisni biro za razvoj (NBR) Modriča iznijeli svoje stavove i iskustva o ulozi poduzetničkih potpornih institucija u ekonomskom i društvenom razvoju lokalne zajednice.

Održana konferencija dio je aktivnosti koje se provode u okviru Projekta „Održivi lokalno ekonomski razvoj općine Orašje“  („Municipality of Orašje Sustainable Local Economic Development“ – MOSLED) koji financira EU, kroz Program IPA 2011 u okviru podrške lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. Ukupna vrijednost Projekta je 461.265,93 EUR, od čega EU financira 391.885,93 EUR, a Općina Orašje i partneri Poduzetnički centar Pleternica i Udruga privatnih poduzetnika Orašje sufinanciraju projekt sa 69.380,00 EUR.

Close