Potpisani ugovori s novoosnovanim subjektima malog gospodarstva

Potpisani ugovori s novoosnovanim subjektima malog gospodarstva

Potpisani ugovori s novoosnovanim subjektima malog gospodarstva

Danas je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo Ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava s predstavnicima 165 novoosnovanih subjekata male privrede s područja Federacije BiH, a u sklopu grant sheme po projektu "Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede" za ovu godinu u ukupnom iznosu od 1.156.258 maraka.

Tom prilikom federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je kako današnje potpisivanje ugovora podrazumijeva mala i srednja poduzeća i obrte  koji su registrovani od 1. januara 2021. godine i koji imaju najmanje jednog zaposlenog.

Ocijenili smo kako je upravo u trenutku uspostavljanja biznisa jako važno finansijski pomoći  te buduće privrednike, istaknuo je ministar Zukić.

- Spomenutim projektom je izdvojeno 1. 156.258 KM, a novčana pomoć se sastoji od pomoći za nabavku osnovnih sredstava, repromaterijala i mentoringa u smislu pomoći za određene vještine i znanja koja bi trebala koristiti u upravljanju i vođenju firme odnosno obrta – pojasnio je federalni ministar.

Ocijenio je kako je trebalo biti puno više potpisanih ugovora ali da, nažalost, sredstva u federalnom Budžetu nisu bila dostatna.

Izrazio je nadu kako će u razdoblju koje slijedi u tu svrhu biti osigurano puno više sredstava jer se, kaže, ispostavilo kako je ovaj vid pomoći efikasan.

- Ovo je odličan vid pomoći, prije svega mladima, pomoći povećanom zapošljavanju i ukupnom razvoju male privrede BiH odnosno Federacije BiH – naveo je Zukić.

Odobrena grant sredstva po korisniku iznose 8 hiljada KM, a za realizaciju projekta ugovorom je utvrđen rok implementacije 6 mjeseci.

Djelatnik "HSAA" Špedicije iz Bugojna Naim Basara kazao je kako se bavi unutarašnjim i međunarodnim prevozom roba, tj. prevozom na području BiH, kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Belgiju i Dansku te da je ovo veliki poticaj za njega kao privrednika.

- Da budem konkretan, ova subvencionirana sredstva od Federalnog ministarstva obrta iskoristit ću za kupovinu poluprikolica odnosno vučnog vozila kako bih mogao raditi svoj posao - istaknuo je Basara.

Sanela Kazić iz Sanskog Mosta izjavila je kako se bavi proizvodnjom suvenira te kako će je sredstva ministarstva dobro doći.

- Ova sredstva  će mi dobro doći, a uložit ću ih u dvije nove mašine kako bi poboljšala posao te u repromaterijal, a to je bakar s kojim najviše i radim – ustvrdila je Kazić.

Related Articles

Close