Potpisani ugovori s 399 korisnika grant sredstava u 2019. godini

Potpisani ugovori s 399 korisnika grant sredstava u 2019. godini

Predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i korisnici grant sredstava s područja Federacije BiH potpisali su danas (srijeda 18. 9. 2019. godine) u Mostaru ugovore o dodjeli grant sredstava u 2019. godini.

Po riječima federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića, poticajna sredstva dobilo je 399 korisnika, a ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 3.408.000 maraka.

Riječ je o grant sredstvima koja su odobrena kroz osam projekata, i to: poticaj inovatorima – pojedincima poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture, tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka), poticaji opstanku starih i tradicionalnih obrta, poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta, poticaji novoosnovanim subjektima male privrede i jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. Kroz poticajna grant sredstva Ministarstva, za ovih osam projekata, bit će uposleno preko 300 novih radnika.

Ministar Zukića najavio i projekte koje njegovo ministarstvo namjerava realizirati u sljedećem periodu.

- Projekti u fazi realizacije su izgradnja poduzetničkih zona, za koje je namijenjeno 4,5 miliona maraka i gdje se kao aplikanti pojavljuju jedinice lokalne samouprave, zatim stipendiranje učenika za obrazovanje za deficitarna zanimanja gdje je planirano 100.000 maraka i pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede gdje kroz ulaganje nepovratnih sredstava pružamo stručnu i tehničku pomoć malim i srednjim poduzećima - istakao je ministar Zukić.

Jedan od potpisnika ugovora Marin Jozić iz Tehnološkog parka Linnovate iz Livna zahvalio je Ministarstvu na dodijeljenim sredstvima te kazao kako je to jedan od prvih projekata koji je dobio potporu u godinu i po postojanja livanjskog tehnološkog parka

- Radi se o projektu koji za cilj ima promociju poduzetništva sa jedne strane, a sa druge unapređenje kvalitete edukacijskih sadržaja unutar TP Linnovate. Ova sredstva pomoći će nam da to podignemo na jednu puno veću razinu i da dobijemo kurikulum koji će se moći onda obnavljati i ponavljati na puno profesionalniji način - kazao je Jozić.

Pored plasiranja grant sredstava, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta svake godine vrši dodjelu kreditnih sredstava koja se plasiraju putem Razvojne banke FBiH, s rokom povrata sredstava do sedam godina, grace periodom do dvije godine, uključenim u rok povrata sredstava i kamatnom stopom od 1 posto.

Akumulirani finanijski iznos koji je svake godine na raspolaganju sektoru malih i srednjih poduzeća su oko šest miliona maraka. Za ovu godinu javni poziv je završen i trenutno kreditni odbor Banke razmatra prijave firmi koje su poslane od strane Ministarstva.

Related Articles

Close