Federalni premijer i dopremijeri razgovarali sa sindikatima o fiskalnoj reformi

Federalni premijer i dopremijeri razgovarali sa sindikatima o fiskalnoj reformi

Federalni premijer i dopremijeri razgovarali sa sindikatima o fiskalnoj reformi

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministri Vojin Mijatović i Toni Kraljević, danas su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH, koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Na sastanku se razgovaralo o reformskim projektima koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH. Predstavnici sindikata istakli su šest prioriteta koji bi prema njihovom mišljenju poboljšali prava i status radnika u FBiH, a to se prije svega odnosi na zakone o minimalnoj plaći, uvezivanju radnog staža, porezu na dohodak, o radu i zaštiti na radu, kao i o štrajku.

Premijer Nikšić izrazio je čvrstu opredjeljenost Vlade FBiH na unaprjeđenju socijalnog dijaloga i saradnje sa svim partnerima, pa tako i sindikatima, a s ciljem zaštite i poboljšanja radnih uvjeta građana FBiH. Naglasio je važnost konstruktivne komunikacije kako bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja.

- Devedeset posto iznesenih zahtjeva sindikata sadržano je u programskim ciljevima  ove Vlade. Naše čvrsto opredjeljenje na kojem radimo vrlo intenzivno jeste fiskalna reforma i smanjenje doprinosa. Tu su i porez na dohodak i minimalna plata, te zaštita standarda radnika u svim segmentima o kojima smo govorili. Ova Vlada želi da stvori bolji poslovni ambijent, ali prije svega treba da zaštitimo prava radnika. Jedino tako možemo zadržati ljude i osigurati im prava. Izuzetno smo posvećeni da radom postanemo vlada koja je pored priče o reformi fiskalnog sistema i napravila reformu – kazao je premijer Nikšić.

Dopremijeri Kraljević i Mijatović, također su naglasili da je prioritet Federalne vlade  smanjenje opterećenja na plaću kako bi se poslodavcima osigurao ambijent za povećanje plaća radnicima, a kroz zadržavanje fiskalne stabilnosti sustava. Ukazali su na važnost tripartitnog dijaloga i suradnje između vlade, sindikata i poslodavaca.

Predstavnici Sindikata čestitali su Vladi na imenovanju i izrazili očekivanje da će imati kvalitetnu saradnju. Najavili su podršku projektima koji će poboljšati prava i primanja radnika.

- Želimo biti konstruktivni partner i na svaki mogući način dati podršku svim dobrim stvarima Vlade Federacije. Mislim da je konačno vrijeme da se osjeti jedna značajna promjena, u odnosu na ono što se dešavalo u proteklom periodu. Ljudi vape za rješenjima i ta rješenja trebaju biti poprilično brzo – kazao je Šatorović.

Na sastanku su sudjelavli i predsjednik Skupštine SSSBiH Fikret Alić, predsjednik Sindikata Hrvatskih telekomunikacija Mostar Saša Živković, predsjednik Sindikata Hrvatske pošte Berislav Babić, predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović i šef stručne službe SSSBiH Adis Kečo.

Related Articles

Close