Mijatović s predstavnicima obrtničkih komora u FBiH

Mijatović s predstavnicima obrtničkih komora u FBiH

Mijatović s predstavnicima obrtničkih komora u FBiH

Ministar Mijatović održao je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sastanak sa predstavnicima Federalne obrtničke komore, te kantonalnih obrtničkih komora. Ministar Mijatović je istaknuo da su ovakvi sastanci okvir za buduću suradnju kako bi se u narednom periodu redovito i zajednički donosila što bolja zakonska rješenja, sustavno rješavalo poticanje obrtničkih djelatnosti, kao i gradio ambijent za unaprjeđenje poslovnog okruženja. Uz predstavljanje projekata i aktivnosti koje provode, predstavnici obrtničkih komora ovom prilikom su prezentirali i brojne prijedloge za unaprjeđenje rada obrtnika, malih i srednjih poduzeća, te iznijeli probleme s kojim se susreću.

Ministar Mijatović pozvao je obrtničke komore da što prije dostave prijedloge za izmjene i dopune Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, kako bi zajedno s Ministarstvom donijeli nova zakonska rješenja, s ciljem učinkovitijeg rada obrtnika, malih i srednjih poduzeća, te otklanjanja manjkavosti uočenih na terenu. Iskazujući nezadovoljstvo stanjem koje je zatekao kada je riječ o izdvajanjima i kriterijima za poticanje obrtničke djelatnosti, ministar Mijatović najavio je da će inzistirati da se od naredne godine značajno povećaju grantovi i donesu fleksibilnija rješenja koja će poticati nova zapošljavanja u obrtu, te donositi nove vrijednosti.

- Obrtnici nama svima zarađuju plate i mi smo dužni da radimo za njih, da im budemo servis i partneri. Mi želimo promijeniti priču da nismo nadležni. Tamo gdje naše ministarstvo nije nadležno, mi trebamo praviti preporuke prema onima koji jesu. Mi se njima trebamo zajednički obraćati za rješavanje problema obrtnika, od onih koje imaju prilikom registracije vozila, preko majstorskih ispita, do zdravstvene zaštite i svih drugih. Ne želim da se krijemo iza drugih institucija. Ono što nije do nas pokušat ćemo rješavati agitovanjem prema institucijama koje mogu donijeti rješenja - kazao je Mijatović.

 Najavio je i pomoć Federalnog ministarstva kod uspostave registra kako bi se znao točan broj obrtnika u Federaciji BiH, kao i uvođenja obrtničkih kartica u svim kantonima, a s kojima obrtnici ostvaruju određene pogodnosti. Upoznao je predstavnike obrtničkih komora i sa planovima da se do kraja godine donesu novi zakoni o porezu na dohodak i o doprinosima, koji će donijeti značajno smanjenje obaveza na platu, te povećanje minimalne plaće. Također, ministar Mijatović je istakao intenciju Vlade FBiH za ispunjenje strateških ciljeva među kojima su svakako i povećanje broja obrtnika u Federaciji, gospodarstvenika općenito, zatim njihova zaštite, kao i zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz zemlje.

- Ovo je samo prvi u nizu sastanaka. Nastavit ćemo raditi zajedno na donošenju sistemskih rješenja da napravimo dobar poslovni ambijent. Vrata Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta ostaju vam otvorena 24 sata, svaki dan - poručio je ministar Mijatović na sastanku s predstavnicima obrtničkih komora u FBiH.

Related Articles

Close