Ministar Mijatović posjetio Unsko-sansku županiju

Ministar Mijatović posjetio Unsko-sansku županiju

Ministar Mijatović posjetio Unsko-sansku županiju

Ministar Mijatović boravio je u utorak u radnoj posjeti Unsko-sanskoj županiji. Na sastancima s gospodarstvenicima Ključa, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe i Velike Kladuše, potenciran je problem nedostatka radne snage i važnost stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za kompanije iz realnog sektora koje pune Proračun i doprinose ukupnom razvoju zemlje.

U razgovorima s gospodarstvenicima naglašena je potreba za boljom suradnjom gospodarskog sektora s donositeljima odluka na svim razinama u kreiranju boljeg gospodarskog ambijenta.

„Vi ste moji poslodavci, plaćanjem poreza vi osiguravate plate i nama  ministrima, od kantonalnog, preko federalnog do državnog nivoa. Zato je veoma važno da Vlada FBiH čuje vaše ideje i putem zakonskih rješenja stvara ambijent za lakše i sigurnije poslovanje privrede i privrednika - kazao je ministar Mijatović.

On je najavio ubrzano usvajanje izmjena i dopuna Zakona o porezima i doprinosima, te znatno smanjenje opterećenja na plaće uposlenika, a očekivani efekat smanjenja poreza i doprinosa je realno povećanje plaća radnicima.

“Privreda u Krajini će dobiti svu podršku Vlade FBiH i resornog ministarstva. Idemo raditi, mi smo servis građana i privrede”. Veliki problem je nedostatak radne snage. Vlada će hitno raditi na smanjenju opterećenja na plate (na oko 40 posto). Minimalna plata će biti 1.000 KM, rekao je ministar Mijatović.

Ministar Mijatović u Ključu je obišao proizvodne prostorije kompanije “Smarvet”, u Sanskom Mostu je u poslovnoj zoni posjetio “Istracom”, HIK i SAP, a u Bosanskoj Krupi firme ZAH i “Bosnakar”, gdje se uvjerio u velike potencijale domaće drvne i metaloprerađivačke industrije.

U Sanskom Mostu, u zgradi bivše gradske vijećnice, u društvu gradonačelnika Farisa Hasanbegovića, ministar Mijatović obratio se brojnim okupljenim gospodarstvenicima i saslušao njihova konkretna pitanja i probleme s kojima se susreću.

Skup s gospodarstvenicima održan je i u Velikoj Kladuši gdje su gospodarstvenici posebno izdvojili problem s lokalnom administracijom koja u posljednje tri godine nije izdala ni jednu građevinsku dozvolu, a potrebe za širenjem poslovnih i proizvodnih kapaciteta su ogromne.

- Znamo šta su problemi i moramo brzo krenuti da ih rješavamo. U tom smislu ova Vlada FBiH nema sto dana, nego puno manje vremena da pokaže da se može raditi bolje i na dobrobit cijele zajednice. Krajinu, odnosno Unsko-sanski kanton ćemo podržati i nećemo ostati samo na riječima. Ovaj dio BiH ne smije ostati saobraćajno i infrastrukturno izoliran - rekao je ministar Mijatović.

Na odvojenim sastancima sa gradonačelnicima Bosanske Krupe i Bihaća, Arminom Halitovićem i Elvedinom Sedićem, te sa načelnikom Ključa Nedžadom Zukanovićem,  ministar Mijatović podsjetio je da Vlada Federacije BiH ima Garancijski fond u Razvojnoj banci FBiH i da su sredstva iz tog fonda dostupna i gospodarstvenicima za subvencioniranje kamata.

Također, i poslodavce i čelnike općina i grada koje je obišao, ministar Mijatović je pozvao da se prijave na javne pozive Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH i iskoriste sredstva namijenjena za povećanje energetske efikasnosti i razvoj poslovnih zona.

Related Articles

Close